“Vak dióként dióban zárva lenni s törésre várni beh megundorodtam.” (Babits Mihály: A lírikus epilógja, részlet)

A Tai Chi Chuan mint mozgásmeditáció elsősorban azon nyugszik, hogy az ember a Tai Chi Chuan koncentrált gyakorlásán át, ami a mozdulatok és légzés tudatos vezetése, továbbá a chi összpontosítása az altestben lévő Dan-tienben, megteremti a meditáció előfeltételét, továbbá a külső és belső zavaró tényezők kikapcsolását. 

A másik figyelemre méltó vonás a Tai Chi Chuan-nak a test ellazított, de egyenes tartása, a lágy mozdulatok és a helyes légzés, amivel a meditáció további kedvező tényezői érhetők el. A tipikus testtartás az egyenes hátgerinccel, könnyedén behajlított térdekkel, ami sok kezdőnek szokatlan lesz, de ez mégis testileg szükséges. Ez vezet el a beilleszkedési fázis után a testi ellazuláshoz. A laza izületek, az izmok az egész testben, a helyes légzés, a lágy kerek mozdulatok a Tai Chi gyakorlóját jó érzéssel töltik el, ami a lelket nyugalommal és emelkedettséggel tölti ki. A szellemi és testi ellazultság az egységes harmónia állapotát hozzák létre. Ez által a Tai Chi Chuan a testi aktivitás ellenére a gondolati elmélyülésre hat, a befelé szemlélődésre, az önmagunkkal való eggyéválásra. Ennek a hatásnak az elérése érdekében, túl a meditációhoz szükséges előfeltételeken, (mint nyugodt hely, friss levegő, kényelmes ruházat, kellemes fényviszonyok stb.) szükséges a Tai Chi Chuan formákat /mindegy melyiket/ gondosan kivitelezni, begyakorolni.

Ide tartoznak: helyes testtartás, lágy, kerek mozdulatok, a különböző testrészek egymást követő összehangolása, kifejező alakzatok, helyes légzés, a chi lesüllyesztése a Dan Tienbe. Ez a harmónia ezen Yin /belső megismerések/ és ezen Yang /az életben folytatott tevékenység és magatartás/ között megteremti az egész ember stabil középpontját. Ez megfelel a TAO-nak.

“Ha a test és lélek egymással harmóniában egyesülnek, el tudod választani egyiket a másiktól?” (Tao-Te-King)

​

Tanfolyamvezetők:

    Székesfehérváron: Gyenei László

    Budapesten: Czudar Péter

© Maitreya Buddhista Harcművész Szövetség Egyesület